Dit zijn de wijzigingen wedstrijdreglement 2024 voor springen, dressuur, mennen en meer

Dit zijn de wijzigingen wedstrijdreglement 2024 voor springen, dressuur, mennen en meer

Op 1 april 2024 voert de KNHS een aantal wijzigingen door in verschillende disciplines in de paardensport: dressuur, springen en mennen. Daarnaast verandert er ook het een en ander in het Algemeen Wedstrijdreglement. In dit artikel lees je hoe het zit.

Nieuwe regels

Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van het wedstrijdreglement in de paardensport. De regels hebben bijvoorbeeld invloed op je uitrusting, op de kleur van je paardrijbroek of op het gebruik van bandages op het wedstrijdterrein. We zetten de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij, vooral de wijzigingen die te maken hebben met je uitrusting.

Wijzigingen dressuur

  • Bandages. In de dressuur zijn bandages op het wedstrijdterrein niet meer toegestaan.
  • Gebruik van stang en trens. Een stang en trens mag niet meer gebruikt worden in de klasse Z1 bij meertallen. Meertallen mogen met stang en trens rijden wanneer alle combinaties van het meertal uitkomen/geklasseerd zijn in de klasse Z2.
  • Hoofdstelnummer. Een startnummer of hoofdstelnummer is vanaf 1 april verplicht. Dit nummer moet zichtbaar zijn op een nummerhouder. Het zijn de laatste drie cijfers van je combinatienummer. De jury moet dit getal kunnen zien aan de linkerkant van je hoofdstel of aan de linkerkant op je zadeldek.
  • Verkennen wedstrijdring. Vanwege de veiligheid is bij het verkennen van de wedstrijdring een hoofdstel en hoofdstelnummer verplicht.
  • Leeftijd verlaagd. De minimumleeftijd waarop iemand met een paard aan dressuurwedstrijden mag meedoen is niet langer 12 maar 11 jaar.

Download hier alle nieuwe regels 2024 voor de dressuur. De wijzigingen zijn gemarkeerd.

Wijzigingen springen

  • Bandages. In het springen zijn bandages op het wedstrijdterrein niet meer toegestaan
  • Kleur van je paardrijbroek. De kleur van de rijbroek is aangepast en verduidelijkt. De kleuren die je mag gebruiken zijn: wit, lichtbeige en lichtgrijs.
  • Leeftijd verlaagd. De minimumleeftijd waarop iemand met een paard aan springwedstrijden mag meedoen is niet langer 12 maar 11 jaar.

Download hier alle nieuwe regels 2024 voor het springen. De wijzigingen zijn blauw gemarkeerd.

Wijzigingen mennen

  • Bij het mennen zijn bandages op het wedstrijdterrein niet meer toegestaan tijdens KNHS wedstrijden.
  • Regels FEI. De regels voor het mennen zijn afgestemd op de regels van de FEI.

Download hier alle nieuwe regels 2024 voor het mennen. De wijzigingen zijn gemarkeerd.

 Is jouw outfit al up-to-date met deze nieuwe regels? Zo niet scroll dan naar beneden voor het gemakkelijk vinden van startnummers, witte en beige rijbroeken of een alternatief voor bandages.

Terug naar blog